Gastronominin başkenti olan Gaziantep, turizmde istediği payı alamıyor. Yeme-içme sektörünün yanı sıra otel fiyatlarının fahiş şekilde yükselmesi, kenti turistler açısından bir cazibe merkezi olmaktan çıkardı.
Geçmiş yıllarda yerli-yabancı turistler uğrak şehirlerinden biri olan, Zeugma Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Karkamış Arkeolojik Müzesi, 25 Aralık Panorama ve Kahramanlık Müzesi ve Gaziantep Kalesi gibi gibi birçok tarihi ve ören yerlerin bulunduğu Gaziantep, pahalılık nedeniyle büyük yara aldı. Yerli ve yabancı turistler, yeme-içme için Şanlıurfa, konaklama için ise Mardin ve Diyarbakır’ı tercih etmeye başladı.
Pahalılık Etkiledi
TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’Yeme-içme sektörünün yanı sıra otel fiyatlarının yüksekliği sonucunda Gaziantep, turist açısından bir cazibe merkezi olmaktan çıktı. Seyahat acenteleri olarak turist getirmek için canla-başla çalışmamıza karşın ne yazık ki kentimiz pahalılık nedeniyle turizmden istediği payı alamıyor’’ dedi.
Kente Zarar Veriyor
Yeme-içme sektörüne yönelik eleştirilerde bulunan Kılınç, ‘’Gaziantep, geçmiş yıllarda yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından hatta merkezlerinden biriydi. Lakin bu zaman içerisinde değişti. Bunun nedeni ise yeme sektörü ve otel fiyatlarındaki pahalılık. Geçen sene bir kavurma dürümünün 250 liraya satıldığını duyduk. Böyle bir şey olabilir mi? Biz turist getirmek için gece-gündüz çalışalım, bazıları daha fazla para kazanayım derken kente büyük zarar veriyor. Olaya kısa vadede değil, uzun vadede bakmak lazım’’ şeklinde konuştu.
Kılınç’tan Kurumlara Çağrı
Belediyeler ve ilgili kurumlara çağrıda bulunan Başkan Kılınç, ‘’Yeme sektörü ile otel sektöründeki fiyatlara yönelik denetimler gerçekleştirmeli. Haksız fiyat artışı yapan veya uygulayanlara karşı caydırıcı cezalar uygulanmalı ki hiç kimse bir daha böyle bir şeye yeltenmesin. Çünkü şehrimize gelen her bir turist bizim için çok değerli ve kıymetli. Bir turisti memnun ettiğimiz belki de daha sonra daha fazla arkadaşınızı veya çevresini getirecek. Ama pahalılık devam ederse hem esnaflarımız hem de şehrimizde büyük zarar görecek’’ uyarısında bulundu.
Kültür Turları Azaldı
Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıdan her sektör gibi seyahat acenteleri üzerine düşeni fazlasıyla aldığını söyleyen Kılınç, ‘’Bilet satışlarının yüzde 90 düştüğü, kültür turlarının azaldığı sektörde ayakta kalma mücadelesi veren seyahat acentelerimiz bir çıkış yolu arıyor. Artan maliyetlerin altından kalkamayan bazı acentelerimiz ise eleman çıkarmaya veya kepenk kapatmaya başladı’’ ifadelerini kullandı. Leyla Aysun GÖKŞEN