Ayakkabı üretiminde ve ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Gaziantep’te Merkez Bankası’nın faiz artırma kararıyla birlikte ayakkabı ve terlik firmaları finansmana erişimde daha da büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, sektörün daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için finansmana erişimin kolaylaştırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük ayakkabı ve terlik üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te, üreticilerin sorunları da her geçen gün artıyor. Gaziantepli üreticiler, maliyet artışları, yüksek kiralar ve faturaların yanı sıra finansmana erişim sorunuyla da karşı karşıya kaldı.

Firmalar Kara Kara Düşünüyor

Maliyetlerin artması ile birlikte çarkların yavaşladığını kaydeden Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, ‘’Firmalar, bir yandan üretim için her türlü imkanını zorlarken, diğer taraftan ise sektörün yeniden hareketlenmesi ve çarkların dönmesi için finansmana erişim sağlaması gerekiyor, ama bu konuda umduğunu bulamıyor. Dolayısıyla bu durumda firmalarımızı kara kara düşündürüyor. O yüzden finansmana erişim sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı’’ çağrısında bulundu.

Maliyet Artışları Üreticiler Olumsuz Etkiliyor

Gün, “Kentteki ayakkabı ve terlik firmalarının, işçilik, sigorta primleri, dükkan kiraları, elektrik gibi maliyetlerin artmasıyla birlikte zor günler geçirdiği bir dönemde finansmana erişim konusunda sıkıntılar yaşıyor. Bu sorun Merkez Bankası’nın faizi yükseltmesiyle daha zor hale geldi. Dolayısıyla finansmana erişimde sıkıntılar yaşayan firmalar, sorunun çözümü için düğmeye basılmasını istedi” dedi.

Gaziantep Ayakkabı Üretiminde İkinci Sırada

Sektörün zor bir dönemden geçtiğini sözlerine ekleyen Gün, ‘’Gaziantep, ayakkabı ve terlik üretiminde ve ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Şehrimizde yüzlerce firmanın faaliyet gösterdiği, binlerce insanın evine ekmek götürdüğü bir sektöre destek çıkılması gerekiyor. Firmalarımız her türlü ekonomik zorluğa karşın ülke ve şehir ekonomisine katkı sunmak için çalışıyor, finansmana daha fazla erişim imkanı elde etse ekonomik katkı daha da artacak’’ ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Üretmek İstiyoruz

Girdi maliyetlerinin artmasının üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gün, ‘’Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de girdi maliyetlerindeki artış sürüyor. Dövizdeki ani bir kıpırdanmadan anında etkileniyor. Dolayısıyla maliyetlerin artması üretimin azalmasına yol açıyor. Biz üretim azalsın istemiyoruz, daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek, daha fazla ihracat ve daha fazla ülke ekonomisine katkı sunmak istiyoruz. Bunun olması için maliyetlerin düşürülmesi elzem. Özellikle elektrik maliyetleri firmalarımızı çok zorluyor. Çünkü bizim işimizin büyük bölümü elektrik ile dönüyor. O nedenle her zaman dediğimiz gibi sektörümüze yönelik özel elektrik tarifesi çıkartılmasını istiyoruz’’ dedi. Fatma KARABACAK

Kaynak: Fatma KARABACAK