Tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesi ve iklim krizi para kazanamayan çiftçiyi üretimden uzaklaştırırken, son yaşanan kuraklık ve don olayı ise çiftçiyi iyice çıkmazın içerisine soktu.
Kuraklığın yanı sıra don olaylarının çiftçiyi iklim krizi ile karşı karşıya getirdiğini sözlerine ekleyen Ziraat Mühendisi Karaca Bozgeyik, ‘’Kuraklık, don ve piyasanın acımasız koşulları maalesef çiftçileri tarlasından toprağından koparıyor. Çiftçinin üretmemesi gıdaya erişimi zorlaştıracak, gıda fiyatları enflasyonunu artıracak hepimizi açlıkla karşı karşıya getirecek’’ dedi.
Üretimden kopan çiftçi sayısı çoğalıyor
Zor koşullarda üretimi sürdüren çiftçinin kuraklık ve don olayından sonra ekonomik olarak açmaza girdiğini sözlerine ekleyen Bozgeyik, ‘’Önümüzdeki süreçte tüketiciyi gıdaya erişimde zorluklar bekliyor. TÜİK verilerine göre üretimden kopan çiftçi sayısı çoğalıyor, ekilebilir arazi alanı daralıyor. Bu sorun sadece çiftçileri değil hepimizi ilgilendiriyor’’ açıklamasını yaptı.
Olan çiftçinin emeğine oluyor
‘Tarımın genel sorunları içinde en önemli sorun çiftçilerin üretimden vazgeçmesi’ diyen Bozgeyik, ‘’Tarımsal üretimin devam edebilmesi için çiftçilerin ‘Piyasa koşullarının’ insafına bırakılmaması, korunması gerekiyor. Maalesef piyasaya hakim olanlar, bu düzenin gerektirdiği şekilde acımasız olarak üretenin ürününü ucuza alıp pahalıya satmaya çalışıyor. Olan çiftçinin emeğine oluyor’’ ifadelerini kullandı.
Maliyetlerin artması çiftçiyi olumsuz etkiliyor
Mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, fide gibi girdilerin maliyetinin yüksekliği ile birlikte elektriğe yapılan zamların ve işçi maliyetlerinin her geçen gün artmasının üreticiyi olumsuz etkilediğini kaydeden Bozgeyik, ‘’Tarımın sorunları sadece çiftçinin sorunu değil. Şehirlerde yaşayan insanların da sorunu. Kuşkusuz ki tarımsal üretim faaliyetleri insanlığın yerleşik hayata geçişini kolaylaştıran bir faaliyetleri alanıdır. Yerleşik hayat köylerden başlamış ve küçük yerleşim birimleri büyüyerek şehirleri oluşturdu. Şehirlerde insanlığın ihtiyacına göre farklı meslekler ortaya çıktı. Bu gerçek ve tarımın insanlığa faydası unutulmamalı’’ şeklinde konuştu.
Ülke tarımı için tehlike çanları çalıyor
Ülkemizde tarım alanları için tehlike çanlarının çaldığını söyleyen Ziraat Mühendisi Bozgeyik, ‘’Şehirlerde yaşayan herkesin sorması gereken soru şudur; çiftçilik biterse bizim karnımızı kim doyuracak? Basit gibi görünen bu soru Tarım politikalarının nasıl olması gerektiğini belirleyecek. Hepimizin hep bir ağızdan şunu bağırmak gerekiyor. Bu ülkenin topraklarını eken biçer çiftçilerimize sahip çıkmamız gerekiyor’’ değerlendirmesinde bulundu.