Kayıt dışı istihdamın üç farklı boyutu var

Törende konuşan Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, kayıt dışı istihdama vurgu yaptı. ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en önemli hedeflerimizden biri de kayıt dışı istihdamla mücadele etmektir. Kayıt dışı istihdam genellikle sigortasız çalışmak olarak biliniyor ama kurumumuz açısından üç farklı boyutu var’’ ifadelerini kullandı.

Sosyal güvenlik hakkı konusunda farkındalık oluşturulacak

Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda program gerçekleştirildi. Çelenk bırakma ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sona erdi. Ayrıca Sosyal Güvenlik Haftası’nda toplumda sosyal güvenlik hakkı konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli paneller düzenlenecek.

Sosyal Güvenlik Haftası, 12-18 mayıs arasında kutlanacak

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasının Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutladıklarını söyleyen Uzun, ‘’Bu haftanın amacı sosyal güvenlik bilincini tüm vatandaşlarımıza aşılamak ve farkındalık oluşturmak. Sosyal güvenlik, Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de son derece önemli bir kavramdır. Çünkü Sosyal güvenlik sosyal risklere karşı güvence altına alan bir sistem. İnsanlar yaşanabilir, hastalanabilir veya iş kazası geçirebilir. Sosyal güvencesi olmadığında bu risklere karşı kendisini koruyamaz, ama sosyal güvenceye sahip olanlar bu risklerle kendilerini korumuş oluyor’’ dedi.

Uzun, ‘’ Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en önemli hedeflerimizden biri de kayıt dışı istihdamla mücadele etmektir. Kayıt dışı istihdam genellikle sigortasız çalışmak olarak biliniyor ama kurumumuz açısından üç farklı boyutu vardır. Birincisi hiç bildirilmemek yani sigortasız çalışmak, ikincisi ücretinin kuruma eksik bildirilmesi ve diğeri ise prim gün sayısının eksik bildirilmesi. Hiç bildirilmeyen kişi emeklilik hakkı elde edemiyor, günü eksik bildirilen geç emekli olabiliyor ya da ücreti düşük bildirilen daha düşük maaş alabiliyor" dedi.

Bilinçlendirme faaliyetlerine devam edeceğiz

‘Amacımız toplumda sosyal güvenlik hakkı konusunda farkındalık oluşturmak’ diyen Uzun, ‘’Bu farkındalıkla vatandaşımız kayıt dışı çalıştırılıyorsa kendi hakkını koruması, iş verenlerin ise Anayasal bir hak olan bu hakkı sağlamadan çalıştırmaması gerekiyor. Aynı zamanda devletimiz açısından bir gelir kaybı oluyor. Çünkü bu insanlara sağlık harcaması yapılıyor, emekli olduğunda maaş veriliyor. Eğer primleri tam olarak toplayamazsak, elbette ilerleyen zamanlarda çok büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir. Onun için bu hafta boyunca çeşitli ziyaretler gerçekleştirecek, paneller düzenleyecek ve vatandaşlarımızı sosyal güvenlik konusunda bilinçlendirme faaliyetlerine devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Özer KARINCA