Gastronominin başkenti Gaziantep’te yeme-içme sektöründe yüzde 1 ile alınan ürünlerin işlendikten sonra yüzde 10 KDV ile çıkışının yapılması sürdürülebilirliği zora soktu. KDV’deki adaletsizlik giderilmediği takdirde sektörün yüzde 50’sinin kepenk kapatabileceği uyarısı yapıldı.

Kredi çekip yatırım yapmak yerine vergi ödeyecek duruma geldik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, ‘Hasılat Tespit Kanunu Gaziantep’e mi özgü yapıldı?’ sorusunu soran Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeciler Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, ‘’Diğer illerde kredi kartı geçmiyor, ibana ödeme yapılmıyor, fiş kesmiyorlar. Gaziantep’te ise nefes alamıyoruz. Bu gidişle kredi çekip yatırım yapmak yerine vergi ödeyecek duruma geldik’’ serzenişinde bulundu.

Yeme-içme sektöründe KDV sorunu devam ediyor

Yeme içme sektöründeki sorunların devam ettiğini ifade eden Katmerci, ‘’KDV ödemeden küçük esnafın beli büküldü. Yüzde 1 aldığımız ürünleri yüzde 10 ile çıkıyor. Ham madde fiyatlarında artış sürüyor. Sürdürülebilir bir durum kalmadı. KDV sorununu çözmek çok kolay. Bunu getirirken çok mu zorlandılar. KDV üç defa değişti. Yüzde 1 girdi, yüzde 1 çıktı yaptılar, yüzde 1 girdi, yüzde 8 çıktı yaptılar, en sonunda yüzde 1 girdi ve yüzde 10 çıktı yaptılar. Yüzde 1 ile ürün girdisi varsa yüzde 4 ile çıkmalı’’ ifadelerini kullandı.

Kanunlar Gaziantep’e mi özgü çıkıyor?

Katmerci, ‘’Hafta sonu Şanlıurfa ve Birecik’teydim. Dükkanların camlarına; ‘Kredi kartı geçmiyor, iban ile para alınmıyor’ yazıyor. Alışveriş yapıyorsun fiş vermiyorlar. Restoran, cafe ve hediye eşya satanların fiyat listesi yok. Bizim Gaziantep’te de nefes aldırmıyorlar. Ticaret Bakanlığı gidiyor, Maliye Bakanlığı geliyor, Maliye Bakanlığı gidiyor, Tarım ve Orman Bakanlığı geliyor, Tarım ve Orman Bakanlığı gidiyor, zabıta geliyor. Kanunlar Gaziantep’e mi özgü çıkıyor?. Doğu Anadolu Bölgesi’ne neden gidilmiyor’’ şeklinde konuştu.

KDV oranlarında adil bir sistem oluşturulmalı

KDV oranlarında adil bir sistemin oluşturulması gerektiğini kaydeden Katmerci, ‘’Vatandaş için yumurta, peynirden KDV’yi kaldırdılar, bu sefer de yüzde 9’luk fark esnafın omzuna bindi. Maliye ‘Bu farkı müşteriden alıyorsun’ diyor, o zaman bir dürüm kıymayı 300 liraya satmamız lazım. 30 lirayı maliye, 3,5 lirayı banka, 1,5 lira post bakım ücreti diye alınacak. 300 liralık bir üründen 35 lira kesildi. Kira, elektrik, su, işçilik giderleri hesapladığımız bir dürüm 100 liraya iniyor’’ tespitini yaptı.

Yüzde 50 kapanma seviyesine doğru gidiyoruz

‘Önceden bankadan kredi çekip iş yerine yatırım yaparken, şimdi ise vergi ödeyeceğiz’ ifadelerini kullanan Katmerci, ‘’Ayçiçek, sade yağ ve Antep fıstığı, toz biber ve çay fiyatlarında artış var. Sürdürülebilirlik için yasal düzenleme şart. yoksa esnaf çok zorlanır. 2022 yılında dile getirdiğimiz yüzde 50 kapanma seviyesine doğru gidiyoruz’’ uyarısında bulundu.

Kaynak: Özer KARINCA