Yüksek enflasyon, dövizin önlemez yükselişi, girdi maliyetlerinin artması ve Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlaması Gaziantep’teki tekstil üretimine büyük darbe vurdu. Üretimin yüzde 50 azaldığı Tekstil Kentte, atölyeler birer birer kapanıyor.
Türkiye’nin yanı sıra Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında yer alan tekstil için tehlike çanları çalıyor. Yüksek enflasyon, dövizin önlemez yükselişi, işçilik, elektrik ve diğer girdi maliyetlerinin yükselmesinin yanı sıra Suriyeliler’in ülkelerine dönmeye tekstil üretiminin sekteye uğramasına yol açtı. Tekstil üretimimin yoğun olarak yapıldığı Tekstil Kentte, atölyeler boşalmaya başladı.
Tekstil kentte çok fazla atölyenin kapandığını söyleyen Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Ali Kömürcü, ‘’Ürettiğini satamayan firmalar giderlerin altından kalkamıyor. Bunun aynı sıra ham maddeleri dolar ile alıp TL ile satılması da büyük bir risk barındırıyor. En büyük risklerden birisi bu. Çünkü zam geldiğinde esnafın kazancı düşüyor. Bundan dolayı sektörde bir tedirginlik söz konusu’’ açıklamasını yaptı.
Rekabet Gücümüz Azaldı
Sicil affı çıkartılması gerektiğini kaydeden Kömürcü, kredi faiz oranları ile birlikte sigorta primlerinin düşürülmesinin önemli olduğunu vurguladı, ülkemizin tekstilde uluslararası alanda rekabet gücünün azaldığını aktardı.
Bölgeye Sahip Çıkılmalı
Kömürcü, ‘’Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş teşvik kapsamında olan iller arasında yer alıyor. Ama Gaziantep, bu teşvikin dışında. Triko, konfeksiyon, penye üretiminin yoğun olarak yapıldığı Tekstil kent bölgemizde var. Bu bölgeye sahip çıkılması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
İşletmelerin Yüzde 80’i Kapalı
Kömürcü, ‘’Karatarla esnafımızın yoğun olduğu bir bölge. Bu bölgede işletmelerin yüzde 80’i kapalı. Kent sinemasının çevresinde ki iş yerlerinin yüzde 30’u kapalı. 4 yıl önce bu bölgede dükkan kiralamak çok zordu. Artık çarklar dönmüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin açıklamalarına göre Gaziantep karşılıksız çek ve bankalara borçlanmada ilk sırada yer alıyor’’ dedi.
Ara Eleman Sıkıntısı Büyüyor
Suriyeliler’in ülkelerine dönmeye başlamasıyla tekstilde ara eleman açığının haf safhaya ulaştığını kaydeden Kömürcü, ‘’Sektör ara eleman ihtiyacını Suriyeliler ile kapatmıştı. Ancak Suriyeliler’in ülkelerine dönmeye başlamasıyla birlikte ara eleman ihtiyacımız yeniden artmaya başladı. 4+4+4 eğitim sistemi eleman yetişmesini önlüyor. Böyle olunca üreten insan bulamayacağız’’ açıklamasını yaptı. Hüseyin KARATAŞ