Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, ‘’Zirai dondan sonra yağışların olması arıcılarımızın yüzünü güldürdü. Arılar, kışın soğuğu, baharda yağışı, yaz mevsiminde sıcağı ister. Kış soğuk geçmedi, baharda ise don olması arıları olumsuz etkilemişti, ancak son yağışlar geleceğe dair umutlarımızı yeniden yeşertti’’ dedi.
Tarıma dayalı sanayinin geliştiği Gaziantep’te iklim değişikliğine bağlı olarak her yılın bir önceki yıldan daha kurak geçmesi arıcıları endişeye sevk etmişti. Ama son zamanlarda meydana gelen yağışlar ise arıcıların yüzünü güldürürken aynı zamanda gelece dair umutlarını da yeniden yeşertti.
Olumsuz hava koşullarının arıları olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Koca, ‘’Kovan sönmesinin yanı sıra 8 çerçeveli arı 4 çerçeveye, 6 çerçeveli arı 2 çerçeveye düştü. Bunun nedeni kuraklık ve don. Gaziantep, diğer bölgelere göre daha yoğun bir şekilde yağış almadı. Fakat son yağışlar arıcılarımızı daha da mutlu etti. Özellikle kentteki Zahter bitkisi nektar akımı döneminde yağışların yerine sıcaklık ve nemin olması elbette ki daha iyi olacak’’ şeklinde konuştu.
Son yağışların arıların yaşam süresini uzattığını sözlerine ekleyen Koca, ‘’Bu dönemde rekolte beklentisi içerisine girmiyoruz. Daha çok arılarımızın yaşaması için mücadele ediyor. Bu olduktan sonra bal rekoltesi beklentisi içerisine giriyoruz. Bu son yağışlar arılarımızın ömrünü uzattı. Yaz döneminde ki yağış, sıcaklık ya da nem oranı nektar akımını yani rekolteyi belirleyecek. Fakat bu yıl çok büyük bir beklenti içerisinde değiliz. Kent genelinde 350-400 ton civarında bir rekolte bekliyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
Fırat’ın suyunun Gaziantep’e akıtılması çağrısında bulunan Başkan Koca, ‘’Fırat’ın suyunun şehrimize akıtılması ve bölgede sulu tarımın yapılması, değişik bitki türlerinin ekilmesi, bunlardan elde edilecek nektarların arıcılığında ekonomik gelirine ve aynı zamanda bitki tozlaşmasına katkı sağlar. Şu anda belediyelerimiz birçok noktaya ağaç dikiyor. Ayrıca köy yollarının tamamına ballı ağaçlar dikilebilir. Bu tür çalışmalar arıcılığa yön verebilecek. Çünkü arılar nektar ve polen kaynaklarından yaşamını sürdürüyor ve gelir elde ediliyor. Biz nektar akımı dolayısıyla bir bölgede en fazla iki ay konaklayabiliyoruz. Ama dediğimiz yapıldığında bu süre 5-6 aya çıkıp sabit arıcılığın yapılmasını sağlar’’ değerlendirmesinde bulundu.