Gaziantep Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı İhsan Yiğit, ‘’İş yerlerine yangın sigortası yaptırılırken işveren mali mesuliyet teminatına dikkat edilmeli. Doğru acente her zaman doğruya yöneltir. Firmaların veya işletmelerin acenteyi doğru seçmesi çok önemli. Yangın, küçük ve orta ölçekli işletmelerin başına gelmeyecek bir durum değil, başlarına geldiğinde satın alınamayacak bir poliçe olduğunu hatırlatıyoruz’’ diye konuştu.
OSB’de fabrikaların yüzde 75’inin yangın sigortası var
Yiğit, ‘’Bolu’da yaşanan otel yangınından sonra sigortalılığın çok önem arz ettiğini fark edip birçok firma, sigorta acentelerine, bankalara ve brokerlere başvuru yaptı. Gaziantep sanayisinde yüzde 65 dolaylarında olan yangın sigortası, yüzde 10 artışla yüzde 75’e yükseldi. Yani fabrikaların yüzde 75’i sigortalı, yüzde 25’i ise sigortasız. Yüzde 25’in yüzde 15’ini ise sigorta yaptıramayan sektörleri kapsıyor. OSB’de yangın sigortalılık oranlarının yüzde 90’a ulaşması gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.
Olaya klasik yangın olarak bakmamak gerekiyor
Bolu’daki acı hadiseden sonra firmaların, işveren sorumluluğu tazminatı ile üçüncü şahıs mali mesuliyet teminatına çok önem vermeye başladığına dikkat çeken Yiğit, ‘’Bu da sigortalılığın bilincini artıran bir durum. Olaya klasik yangın olarak bakmamak gerekiyor. Kentimizde ki sigortalı olan işletmelerin sanayi tesisleri artık bu konuda bilinçlendiğini ve sigortanın en anlam taşıdığının gayet iyi bildiğini gözlemleyebiliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
İşveren mali mesuliyet teminatı önemli teminatlar arasında
‘İşletmenin klasik yangın sigortasının yanı sıra alınabilecek en önemli teminatlardan birisi işveren mali mesuliyet teminatıdır’ diyen Başkan Yiğit, ‘’İkincisi mali-mesuliyet teminatı ve komşuluk mali mesuliyet teminatıdır. İşletme sahibi olmayıp kiracı olanların ise kiracı mali mesuliyet teminatı var. Bunlar detaylı ama önem arz eden konulardır. Mali mesuliyet denince insanların aklına, ‘Üzerine doğabilecek maddi yükümlülüğün sorumluluğu’ gelmeli’’ şeklinde konuştu.
KOBİ’lerin işyerlerinin yüzde 75’i ise sigortasız
Yiğit, ‘’KOBİ tarzındaki işletmelerimizin yangın sigortası yaptırma oranları çok düşük. Yani KOBİ’lerin sadece yüzde 25’i sigortalı, yüzde 75’i ise sigortasız. Nedeni ise; işletmelerin küçük olmasından dolayı başlarına bir hadise gelmeyeceğini düşünüyorlar. O yüzden küçük ve orta ölçekli işletmeler yangın sigortası yaptırmaya biraz uzak duruyorlar. Ama yangının ne şekilde ne zaman olacağını bilemeyiz’’ açıklamasında bulundu. Fatma KARABACAK
**