Gaziantep’te konut fiyatlarındaki artış sürüyor. İkinci el konutta 3 milyon, sıfır konutta ise 8 milyon TL’ye ulaşan konut fiyatları sonrası dar ve orta gelirli aileler ev sahibi olma hayallerini bir başka bahara bıraktı. İLK HABER’e konuşan Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, konut kredisi faizlerinde indirim çağrısında bulundu.
Türkiye’nin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük metropol ve sanayi kentleri arasında yer alan Gaziantep’te ev sahibi olmak artık hayal oldu. İnşaat malzemeleri, arsa fiyatları ve işçiliğe bağlı olarak konut fiyatlarının tavan yaptığı şehirde vatandaş, konut almanın hayalini bile kurmayı bıraktı. Sıfır 3+1 satılık dairelerin 7-8 milyon liraya çıktığı kentte ikinci el daireler ise 3 ile 3,5 milyon lira arasında alıcı buluyor. Evini bile geçindirmekte zorlanan binlerce vatandaş, kiraya mahkum yaşamaya devam ediyor.
KONUTTA DUDAK UÇUKLATAN ARTIŞ
2,5 milyondan fazla insanın yaşadığı kentte son 6 yılda konut fiyatları adeta fırladı. Konut değerlendirme platformu Endeksa verilerine göre kentte konut metrekare fiyatları yüzde 1252 oranında arttı. Söz gelimi 2019 yılı Ocak ayında bin 666 TL olan konut metrekare fiyatı Mart 2025’te 22 bin 740 TL oldu. Bu artış konut fiyatlarındaki korkutan manzarayı gözler önüne serdi.
EV VE ARSA ALMAK HAYAL
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntından en fazla etkilenen sektörlerden birisinin emlakçılar olduğunu dile getiren Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç , ‘İnsanlar yaptıkları birikim ile ev, daire ve arsa alıyordu. Ancak günümüz şartlarında para biriktirmek çok zor. Dolayısıyla insanlar para biriktirmediği sürece ev, daire ve arsa alması çok zor. İnşallah iyi olur diyerek bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
MAKAS AÇILIYOR
Sıfır ile ikinci el daire fiyatları arasındaki makasın açıldığını sözlerine ekleyen Aytaç, ‘’Ekonomik şartlar ve yapılar nedeniyle sıfır ve ikinci el daire fiyatları arasında makas açıldı. Bölgelere göre değişmekle birlikte Karataş’ta sıfır 3-1 daire fiyatları 7 veya 8 milyon lira. Ama ikinci el fiyatlar ise 3 ile 3,5 milyon lira arasında değişiyor. Bu makas gittikçe de açılıyor. İnsanlar deprem sonrasında konutlarını değiştirmeye çalışıyor. Bunun da iç piyasaya etkisi oldu’’ açıklamasını yaptı.
FAİZ İNDİRİMİ ÇAĞRISI
Konut faiz oranlarının yüksek olmasının satışları etkilediğini belirten Aytaç, ‘’Günü kurtarmaya çalışan insanlar olduğu gibi dairesini veya arabasını satıp bankada faize yatıranlar var. Bu konuda hükümetimiz çalışmalar yapıyor. Konut faiz oranları da yüzde 2’nin altına düşerse sektörün hareketleneceğini düşünüyoruz. Böyle olursa vatandaşın ödeme şartları kolaylaşır. Ancak konut faiz oranlarının yüksek olduğu bu şartlarda insanlar ev sahibi olması çok zor. Şu şartlarda ev sahibi olmak hayal. 7 veya 8 milyon liraya satılan daireyi ne memur ne işçi ne de emekli alabilir. Bırakın ev sahibi olmayı geçinmek çok zor’’ şeklinde konuştu.