Kurban Bayramına az bir zaman kala Gaziantep’te hem küçükbaş hem de büyükbaş kurbanlık hayvanların kilogram fiyatı belli oldu. Sinan Besi Bölgesi’nde ki bir araya gelen üreticiler büyükbaş kurbanlık fiyatlarını, Gaziantep İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ise küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarını açıkladı.
Alım gücünün her geçen gün düştüğü Gaziantep’te bu sene kurbanlık fiyatları cep yakacak. Dananın kilogram fiyatı 290 TL, düve 275 TL ve inek ise 250 TL olarak belirlendi. Küçükbaş Hallik (ivesi) erkek toklunun kilogram fiyatı 285 TL, diğer ırklar erkek toklunun kilogram fiyatı 260 TL, koyun- keçi (Damızlık vasfı olmayan) 210-220 TL, erkek çebişin kilogram fiyatı 260 TL oldu. Kurbanlık hayvanlarda hileye dikkat çeken üreticiler, vatandaşa ‘Kurbanlık hayvanlarınızı tanıdık ve sağlam besicilerden alın’ çağrısında bulundu.
Maliyetler katlandı…
Gaziantep İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, ‘’Maliyetlerin yüzde 100’den fazla arttığı günümüzde 2025 yılı kurbanlık fiyatlarına baktığımız zaman ise Gaziantep’e yakın illerdeki (Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana, Mersin) birliklerinin açıklamış olduğu erkek toklu canlı kilogram fiyatı ortalaması 292 TL’’ dedi.
Kurbanımızı keselim, üreticinin emeğini kesmeyelim
Küçükbaş kurban fiyatlarını açıklayan Türkman, ‘’Gaziantep’teki kurbanlık fiyatının Hallik (ivesi) erkek toklu canlı kilogram fiyatı 285 TL, diğer ırklar erkek toklu canlı kilogram fiyatı 260 TL, koyun- keçi (Damızlık vasfı olmayan) 210-220 TL ve erkek çebiş canlı kilogram fiyatının 260 TL’ye satılacağını öngörmekteyiz. Söz konusu fiyatlar hayvanın randımanına alıp-satanın pazarlık durumuna göre, arz talep durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kurbanımızı keselim, üreticinin emeğini kesmeyelim’’ diye konuştu.
Kurbanlık vasfı taşıyanlar özel hayvandır
Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, ‘’Açıkladığımız fiyat çevre illerinin en düşüğü. Bu fiyatlar uygun, pazarlık süreci de olur. Maliyetler çok yüksek. Arpanın kilogram fiyatı 11-12 lira olmuş. Geçen yıl ile bu yıl ki girdi maliyetleri arasında yüzde 40 fark var. Kurbanlık vasfı taşıyanlar özel hayvandır. Bu hayvanın da diğer hayvanlardan 15-20 bin lira fazla olması normal’’ ifadelerini kullandı.
Kurbanlık hayvanın hilesi çok
Tahsinoğlulları Besicilik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Küçük ‘’Şu anda 450 liraya karkas kemikli dana kesiliyor. Mezbahaneye verdiğimizde birinci sınıf randımanlı dana 450 liraya kesildiğinde canlı kilogram fiyatı 270 liraya denk geliyor. Ama piyasada 250 veya 260 liraya dana satılıyor. Kurbanlık hayvanın hilesi çok. Dolayısıyla vatandaşımız emin oldukları yerlerden kurbanlıklarını alsınlar’’ uyarısında bulundu.
Kentte yüzde 60 kapak atmamış düve satıyorlar
Kurbanlık hayvanın her yerden alınmayacağını sözlerine ekleyen Küçük, ‘’Kurbanlık hayvan üzerinde çok oyun oynanıyor. Adana kilogram fiyatı 310 lira olarak açıkladı ve besiciler bu fiyat üzerinden satış yapıyor. Ama Gaziantep’te illaki pazarlık yapılıyor. Ülke genelinde en uygun kurbanlık hayvan kentimizde satılıyor. Kurbanlık vasfını taşıyan bir hayvan iki yaşını doldurmuş olacak, kapat atmış olacak. Yani hayvanın damağının üst tarafında diş olur, oradaki iki azı dişi vardır. Bu atar, tekrar çıkar ama arası açık olur. Şu anda kentte yüzde 60 kapak atmamış düve satıyorlar’’ açıklamasını yaptı.
**