Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te hububat hasadının başlamasıyla birlikte anız yakma yeniden gündeme geldi. Anız yakmak hem doğaya hem de topraktaki canlıya zarar verdiği gibi aynı zamanda ise verimliliği de düşürüyor.

Çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Anız yakmak doğanın dengesini bozduğu gibi aynı zamanda topraktaki faydalı canlı organizmaların ölmesine sebep oluyor. Bunun sonucu olarak ise topraktaki verimliliği düşürüyor. Kısacası anız yakmak hem toprağımızı hem de geleceğimizi yok ediyor hem de geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplara neden olabilir’’ uyarısında bulundu.

Hububat hasadının başladığını ancak üreticilerin umduğunu bulamadığını kaydeden Yılmaz, ‘’Hububat hasadı sonrasında bazı çiftçiler yasak olmasına rağmen kalan bitki atıklarının temizlemesinin masraflı olduğunu düşünerek anız yakmayı tercih ediyor. Ancak anız yakmakta faydadan çok zarar var. Tabii bu zararlar saymakla bitmez. Dolayısıyla üreticilerimizin bu konuda bilinçli olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Yılmaz, ‘’Anız yakmak toprak verimliliğini yok eder, yararlı organizmaları öldürür, orman ve yerleşim alanlarında yangınlara yol açar. Hava kirliliğiyle insan sağlığını tehdit eder. Zaman içerisinde anız yakılan topraklar çoraklaşır, tarım yapılamaz hale gelir. Özellikle bu yılın da kurak geçtiğini düşünürsek anız yakmamak daha da büyük önem arz ediyor. Ateşin şakasının olmadığını unutmamak gerekiyor. Geleceğimiz olan toprağı korumalıyız, yakmamalıyız ve yaşatmak için çalışmalıyız’’ çağrısında bulundu.

Günümüz şartlarında teknolojinin çok geliştiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, ‘’Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de makineleşme devam ediyor. Çiftçilerimiz hububattan sonra kalan bitki atıklarını parçalayarak toprağa karıştırabilir ve direk anıza Ekim yapabilirler. Bu şekilde hem işlerini görmüş olurlar hem de toprağa ve canlı organizmalara zarar vermemiş olurlar’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Fatma KARABACAK