Bir zamanlar Gaziantep’in alışveriş merkezleri olarak bilinen pasajlar popülerliği kaybetmeye başladı. AVM'lerin hızla çoğalmasının yanı sıra ekonomik sıkıntılar pasaj ziyaretçilerinin azalmasına neden oldu.
Büyük Pasaj, Söylemez Pasajı, Suriye Pasajı, Kapalı Çarşı ve Turistik Çarşı esnafı pasaj kültürünü yaşatmak için büyük bir çaba harcıyor. Çeyizden kolonyaya, baharattan iç giyime, kol saatlerinden mutfak ürünlerine, elektronikten akülere, pilden ışıldaklara kadar A’dan Z’ye her şeyin bulunduğu pasajlara kente gelen yerli ve yabancı turistlerin yönlendirilmesini isteyen esnaf, ‘Gaziantep’in pasaj kültürünü hem Türkiye geneline hem de dünyaya yayalım’ dedi.
PASAJLARA RAĞBET AZALDI
‘Pasaj kültürü yok olmasın’ diyerek sözlerine başlayan Büyük Pasaj Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, ‘’Alışveriş merkezlerinin sayısının artmasından dolayı pasajlara olan rağbet azaldı. Ama pasaj kültürünü bilen ve yaşayanlar alışveriş için yine pasajları tercih etmeye devam ediyorlar. Alış merkezlerinde satılan ürünlerin sayısı sınırlı sayıda iken pasajda ise elektronikten çeyiz ürünlerine, mutfak ürünlerinden telefona, baharatından saatine kadar A’dan Z’ye her şey var’’ ifadelerini kullandı.
PASAJ KÜLTÜRÜ
Yaz, ‘’Pasajlarımızda çay ve kahve gibi ikramlarımız bulunuyor. Ayrıca fiyatlarda indirim yapılır. İnsanlar alışveriş merkezlerine gezmeye giderken, pasajlara ise alışveriş yapmaya gidiyor. Yani pasajda kuru kalabalık yok. Buralar daha önceden han idi. Sonrasında ise Söylemez Pasajı, Turistik Çarşı ve diğerleri yapıldı. Zaman içerisinde ise bazı pasajlar kapanmak zorunda kaldı’’ şeklinde konuştu.
ESKİ HAREKETLİLİK YOK
Pasajlarda eski canlılığın kalmadığına dikkat çeken Yaz, ‘’Çeyizden kolonyaya, baharattan iç giyime, kol saatlerinden mutfak ürünlerine, elektronikten akülere, pilden ışıldaklara kadar akla gelmeyen bir eve lazım olan her şey mevcut. O yüzden vatandaşlarımızı pasajlarımıza alışveriş yapmaya davet ediyoruz’’ çağrısında bulundu.
KÜLTÜRÜ YAŞATMAK İSTİYORUZ
Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, ‘’Gaziantep’te pasaj kültürünü yaşatmaya çalışanlardan birisi de Söylemez Pasajı’dır. Pasajımızın geçmişi yarım asra dayanıyor. Kent merkezine açılan AVM’ler ile internet üzerinden yapılan alışverişler, pasajlarımızı olumsuz etkilenmişti, ama bu olumsuzluğun kırılması için çok mücadele ettik. Kültürümüzü devam ettirmek için çalışıyoruz’’ açıklamasını yaptı.
ESNAF ZORLUKLARIN PENÇESİNDE
Talihsizliklerin yerel esnafın peşini bırakmadığını sözlerine ekleyen Başkan Azak, ‘’Pandemi ile başlayan olumsuz süreci atlatan esnafımız sonrasında Kahramanmaraş depremlerini yaşadı, sonrasında ise ekonomik kriz ile boğuşuyoruz. Pasajımızı ziyaret eden kişi sayısı azalmasına karşın her şeye rağmen çalışıyoruz’’ dedi.